Sportieve fietsen voor professionals en recreanten

Van betaalbare kwaliteit tot kwaliteit zonder compromis

Het van origine Taiwanese bedrijf Merida produceert sinds 1972 fietsen met een sportieve inslag. De research en developmentafdeling in het Duitse Magstadt (vlakbij Stuttgart) ontwikkelt sinds jaar en dag geavanceerde, voornamelijk sportieve fietsen. Mountainbikes en racefietsen, cyclocross en fitnessbikes, maar ook e-bikes, e-mountainbikes en zelfs kinderfietsen rollen in Duitsland uit de pen en vervolgens in Taiwan uit de fabriek. Merida zet jaarlijks ongeveer anderhalf miljoen fietsen af over de hele wereld, van professionele modellen met een flinke prijskaart tot recreatieve fietsen voor een veel bescheidener budget.

Made in Taiwan?

Nog niet zo heel lang geleden stond het label ‘made in taiwan’ niet persé bekend om kwaliteit. Sterker nog, de vaak twijfelachtige kwaliteit van Taiwanese producten is de voornaamste reden van het ontstaan van het bedrijf. Ike Tseng, de oprichter van Merida en een man met eergevoel, zag tijdens een rondreis door Verenigde Staten in de jaren zeventig van de vorige eeuw aan de deur van een fietsenwinkel een bordje hangen. Hierop stond dat fietsen uit Taiwan vanwege de slechte kwaliteit niet gerepareerd konden worden. Dat maakte wat in hem los. Kort na zijn bezoek aan Amerika opende de eerste fabriek van Merida in Yuanlin de deuren. In de fabriek werd voornamelijk in naam van andere merken geproduceerd.

‘Merida’ op het frame

In 1988, na jaren succesvol in opdracht van gevestigde namen te produceren en te leren wat nu precies een goede fiets maakt, volgde een onvermijdelijke, tweede stap. Het zelfstandig producerende merk Merida werd opgericht. De rest is geschiedenis; mede door de inspanning van Ike Tseng is Taiwan uitgegroeid tot een grote speler op het gebied van fietstechnologie.

Hoe jouw Merida het levenslicht ziet

De R&D afdeling van Merida in Magstadt beschikt over een modern testlab en een uitgebreide werkplaats. In samenwerking met professionele atleten worden nieuwe designs tot het uiterste getest. Wanneer er een uitgewerkt concept voor een fiets ligt, wordt samen met de Taiwanese tak een 3D-model geprint. Hiermee worden de eerste tests verricht. Vervolgens wordt er een aluminium prototype gemaakt. Dit model wordt in het lab, maar – nog belangrijker – ook in de praktijk aan flink intensieve tests onderworpen. Zo wordt getest of frames qua belastbaarheid en levensduur voldoen aan de norm. Tenslotte test een onafhankelijke partij in Stuttgart alle frames nog een keer, voor de essentiële certificering. Merken als Shimano, Fox, RockShox en Sram worden betrokken bij  het ontwikkelproces, zodat de fietsen van Merida profiteren van de modernste technieken op het gebied van schakelen, vering, remmen en elektrische ondersteuning.

Wil je meer weten over Merida, de modellen eens goed van dichtbij bekijken en ook even uitproberen? Kom gerust langs in de winkel, we zien je graag verschijnen!