In het zonnetje – Joop de Jong

Joop is een klant van het eerste uur. Al dertig (!) jaar loopt hij bij ons de deur plat, en lopen is bij lange na niet het enige wat hij doet. Sterker nog, we kennen maar weinig mensen die in hun leven meer kilometers afleggen dan Joop. Op de fiets, op de brommer, in een pantservoertuig, in een vrachtwagen en tegenwoordig het liefst op een e-bike. Joop is een echte ‘road warrior’ met prachtige reisverhalen en een staat van dienst waar je ‘u’ tegen zegt. Een prima reden voor ons om Joop eens goed in het zonnetje te zetten!

Vroeg begonnen
Fietsen doet Joop al bijna zijn hele leven. Zijn liefde voor kilometers maken begon op zijn twaalfde, toen hij zijn eerste fiets kreeg om mee van zijn woonplaats Wassenaar naar zijn school in Leiden te fietsen. “Ik moest van mijn moeder met de tram naar school, maar dat vond ik dus echt niks, ik fietste veel liever. Op mijn veertiende kreeg ik een Locostar met versnellingen, en toen ging het pas écht los. Op een dag fietste in naar Den Helder en weer terug, dat was ongeveer tweehonderd kilometer. Toen ik terugkwam geloofde mijn vader niet dat ik helemaal heen en weer was gereden, en zo ontstond mijn voornaamste hobby; fotograferen! Zo kon ik voortaan van elke rit bewijs leveren.” Joop langste rit op één dag was in 1963, vertelt hij glunderend: “Ik reed in één dag 250 kilometer, van Wassenaar naar onze vakantiebestemming in Epen. Ik vertrok ‘s morgens om vijf uur, en ‘s avonds om negen uur kwam ik aan.”

Op de brommer door Europa
In 1964 kwamen Joop en zijn Locostar in botsing met een Kever. Helaas won de Kever, dus moest Joop op zoek naar een nieuw vervoersmiddel. Met een door zijn oom aangeraden Zundapp begon de tweede kilometercarrière van Joop. “Toen we weer eens op de camping in Epen stonden, zei ik tegen mijn ouders dat ik een tochtje langs de Rijn ging maken op de Zundapp. Van het een kwam het ander, en voor ik ‘t wist stond ik in Milaan. Ik stuurde een ansichtkaart naar mijn ouders op de camping, en begaf mezelf op de terugweg. Uiteindelijk bleek dat ik de ansichtkaart bijna had ingehaald, want op de dag dat mijn ouders ‘m ontvingen, was ik zelf ook alweer terug. Mijn vader vond ‘t prachtig, mijn moeder kon er echter minder om lachen.” In totaal heeft Joop dertien landen aangedaan met zijn brommer. Gek genoeg heeft hij maar drie keer pech gehad: één keer motorpech en twee keer een lekke band.

Een carrière op de weg
Het was wel duidelijk dat het reizen ‘m in het bloed zat. Toen Joop in dienst zat, haalde hij zijn rijbewijs en werd hij chauffeur op een pantserwagen. “In die pantserwagen zat een dieselmotor en daar werden voornamelijk korte stukjes mee gereden. Dat is natuurlijk helemaal niet goed voor zo’n ding, die moet kilometers maken! Ik greep dit argument heel dankbaar aan om mijn kapitein ervan te overtuigen dat er flink mee gereden moest worden. En zo gebeurde het dat ik zo’n beetje heel Nederland door ben gereden met dat ding.”

Na zijn militaire dienst is Joop vrachtwagenchauffeur geworden. Voor verschillende vervoersbedrijven reed hij als internationaal chauffeur naar bestemmingen in Europa, voornamelijk naar Italië. “Het was echt een fantastische tijd waarin ik gigantisch veel kilometers en dus óók foto’s maakte,” Vertelt Joop. “Zeker wanneer ik alleen op de vrachtwagen zat nam ik het ervan. Ik stopte zo’n beetje voor alles wat ik mooi vond. Dat doe ik trouwens nog steeds. Een lekker eindje fietsen met mij is doodsaai; je staat om de haverklap op me te wachten.”

Weer op de fiets
Na meer dan veertig jaar chauffeuren ging Joop met de VUT, maar met kilometers maken was het nog lang niet gedaan. In 2011 kocht Joop bij ons een e-bike van Multicycle, waarop hij prompt zijn reis naar Noord-Italië die hij ooit met de Zundapp aflegde nog eens dunnetjes overdeed. “Ik heb er vijf weken over gedaan, maar heb wel een hele andere route genomen dan toen ik op de Zundapp reed. Van hotel naar hotel, met genoeg tijd tussendoor om mooie plaatjes te schieten.” Joop lijkt haast niet te stoppen, want het bleef niet bij Noord-Italië. Mijn doel was om voor mijn zeventigste met de fiets Londen, Berlijn en Parijs aan te doen, en dat is gelukt. Ik heb zelfs nog een jaar over!”

Ook nu Joop zijn doel heeft behaald, stopt hij nog lang niet met fietsen. “Ik ben nog lang niet uitgefietst, maar die fiets met bepakking weegt 52 kilo, en wanneer ik op reis ben rij ik rond de 100 km per dag,” vertelt Joop. “Ik word zeventig, en ik vind het wel verstandig om een beetje gas terug te nemen. Maar ja, de geest wil meer hé. Daarom rijd ik nu een Koga met twee batterijen, zodat ik niet meer zonder trapondersteuning hoef te rijden,” vertelt Joop. “Ook moet ik een beetje inventief zijn wat reizen betreft. Zo ben ik laatst met de trein naar Winterberg gereden, en met de fiets weer teruggereisd. Dan hoef ik niet meer langer dan een week onderweg te zijn.”

Een complimentje voor ons
Elke keer wanneer Joop ons vertelt waar de volgende reis naartoe gaat, staan wij weer met onze oren te klapperen. Hij lijkt haast niet te stoppen, en wij vinden het prachtig om te zien hoe Joop én zijn E-bike alle kilometers probleemloos doorstaan. Hij heeft namelijk pas twee keer pech onderweg gehad; een keer betrof het een defect aan de motor en de andere keer was het een versleten accu. Op de duizenden kilometers die Joop (soms aaneengesloten) aflegt, is dat vrijwel te verwaarlozen. “Ik heb met de e-bike zelfs nog nooit een lekke band gehad,” vertelt Joop. “Dat getuigt misschien van geluk, maar ook van échte kwaliteit. Een complimentje voor de jongens en meisjes van Pennekamp Fietsen. Ik ben nu dertig jaar klant, en niet voor niets. De service is geweldig, het zijn gezellige jongens, we kunnen elkaar eigenlijk best vrienden noemen. Ik weet gewoon dat ze me niet met rommel de weg opsturen, en dat is een heel fijn gevoel. Ik ben gewoon erg blij met ze.” Nou Joop, daar worden we wel even stil van. We wensen je nog duizenden probleemloze kilometers toe. Je bent een topper!